3 februari 2021

Gesprek met de nieuwe koster: Mark van Wechem

In de dienst van 10 januari namen we officieel afscheid van Lilian Major, maar Mark had al een inlooptijd achter de rug en vanaf 18 december was hij de nieuwe koster en verantwoordelijke voor het secretariaat. Daarom een gesprekje met hem, om hem voor te stellen.

Mijn nest?
Geboren in Nederland/Noord-Holland, kwam ik als 10-jarige in 1985 met mijn ouders en broer Rob naar België, d.w.z. we gingen wonen in Hoeilaart en drie jaar later verhuisden we definitief naar Overijse. Daar staat dus mijn ouderlijk huis. Ik ging in Overijse naar school, naar Sint-Martinus, en zat in de Wiskundige afdeling.
Mijn moeder, Rommy, kwam uit een kerkelijk nest, mijn vader Peter was eerder buitenkerkelijk.
Hij overleed veel te vroeg aan kanker, in 2009, 67 jaar.

Studie?
Na het middelbaar wist ik niet goed wat te gaan studeren. Daarom heb ik een tussenjaar aan een Steinerschool in Utrecht gedaan. Terug thuis, heb ik in Brussel Communicatiebeheer aan de Erasmus Hogeschool gestudeerd, maar daarna ben ik toch een oude liefde gevolgd: Kunstgeschiedenis, aan de Universiteit van Gent.
Dat waren fijne jaren. Daar heb ik mijn Master behaald.
Mijn thesis ging over “De natuurweergave in de schilderijen van Bruegel de Oude”.
Maar werk vinden in deze sector?
Dus van suppoost in Bozar tot Callcenters! Maar ook veel vrijwilligerswerk in de culturele sector, bv in Leuven bij “het Stuk”. Daarbij enige avondopleidingen gevolgd, zoals computercursussen en Bibliotheekbeheer.
Vanuit die interesse help ik al jaren in de Muntpunt-bibliotheek.

Hobby’s?
Ik heb de muziekschool in Overijse gedaan: gitaar en als tweede instrument piano. Ook op de jazzacademie gezeten en zelfs nog privé lessen jazz gehad. Dat is wel al lang geleden.
Ja, ’t is een goed idee om de gitaar weer eens boven te halen! Nu lees ik veel en voor gezelschapspelletjes ben ik wel te vinden.

Kerk?
We gingen vrijwel elke zondag naar de kerk, de Guido De Brès-kerk. Voor mij was dat de Kindernevendienst en de Jeugdkerk. Dat was onder ds. Van Tilburg en ds. Labots.
De mensen van de kerk, vooral in de Druivenstreek, de Zuidoost-wijk, waren ook onze sociale vriendenkring. We hadden daar een sterke band.
Mijn vrienden waren vooral die van school en van de studie. Vanaf de fusie van de beide kerken in 1995 heb ik niet zoveel meer in de kerk meegemaakt; ik woonde lang ook niet meer in de buurt van Brussel.

In mijn omzwervingen na het middelbaar, ben ik niet meer zo actief bezig geweest met geloof; maar waar je thuis mee bent opgevoed, dat blijft wel. In Gent aan de universiteit volgde ik ook het keuzevak Vergelijkende Cultuur- en Godsdienstwetenschappen. Ik heb zeker interesse in het huidige leven met geloof. De aanwezigheid van godsdienst in de maatschappij vind ik belangrijk.

Koster?
Ik heb veel goede dingen over de kosteressen gehoord, over Lies en Lilian. Daarom associeerde ik iets positiefs aan de job toen ik solliciteerde.
Vanuit deze functie ontdek ik de kerk ook op een andere manier, dat is interessant. Zowel het menselijke als het administratieve spreken me aan. Eigenlijk heb ik elke werkervaring tot nog toe gekozen vanuit een
dienstverlenend perspectief. Ik wil iets positiefs toevoegen binnen het kader van het werk en ben blij om het kosterwerk hier te mogen doen.

Dank je wel Mark! We wensen je een fijne tijd bij ons in de kerk.

Antoinette Panhuis

Erediensten

(Alle diensten beginnen om 10.15 uur, tenzij anders aangegeven.)

Predikantsvacature

In het menu vindt u onder ‘Kerkleven’ de predikantsvacature

 

Visie- en Beleidsplan 2020-2025

Website Bethlehemkerk Anderlecht

Facebookpagina PKB

Bijbeltekst van de dag

Het aardse streven leidt tot de dood, maar het streven waartoe de Geest aanzet leidt tot leven en vrede.
Top
Copyright 2022 Protestantse Kerk Brussel / Privacybeleid