5 december 2015

Kerst 1971

In 1971, rond de kerst, bezocht ik met mijn ouders het plaatsje Maaloula met zo’n 2000 inwoners (Arabisch: معلولا , van het Aramees: ma`lā, wat wil zeggen ‘inkom’), 56 kilometer ten noordoosten van Damascus in Syrië. (Dat is net zoveel tijd geleden als de tijd tussen de één na laatste eeuwwende en het begin van de Tweede Wereldoorlog. Via een bochtige weg reden we de kloof in, waar de huisjes van Maloula op 1500 meter hoogte verstrooid lagen tussen de bergwanden.

Ik parkeerde de auto voor het klooster Mar Sarkis dat is gebouwd in de vierde eeuw. Het is genoemd naar St. Sarkis (St.Sergius).
Sergius was een Romeinse soldaat, die zijn bekering tot het christendom met het martelaarschap moest bekopen.
Het klooster behoort tot de Melkitische Grieks-katholieke Kerk. In 1971 was er nog geen toeristisch onthaal met ma’la ‘inkom’. Een oud vrouwtje, geen andere taal machtig dan die van haar Heer, het Aramees, leidde ons rond. De met iconen versierde kapel wordt als één van de oudste van het christendom beschouwd.

Na het bezoek aan de kapel en het klooster, wandelden we door de nauwe en steile straatjes van Maaloula. De mensen waren in tegenstelling tot de meeste Arabieren niet geneigd om een praatje te maken. Ik wees daarom op mijn vader en riep: “dominee, pastor, padre, theologe, bisschop”. Mijn vader haalde daarop een zakbijbeltje (eigenlijk een zaknieuwe-testamentje) tevoorschijn. De mevrouw naast mijn moeder herkende de naam van Johannes en nodigde ons prompt uit in haar huisje. Daar werden we overladen met thee en koekjes, terwijl we genoten van een conversatie in dat wonderlijke Aramees.

Tegen de tijd dat de ‘enige’ Engelssprekende dorpsgenoot arriveerde, waren we al weer zo goed als vertrokken.
In september 2013 werd het plaatsje overvallen door jihadisten, die de heilige plaatsen plunderden en de bevolking dwongen om tot de Islam over te gaan. Velen vluchtten voor het leven waar zij voor gekozen hadden. De achterblijvers verstilden tot schimmen. Bij de herovering in april 2014, ontzag het Syrische leger het unieke stadje evenmin.

Ruim een jaar later zijn er berichten dat ongeveer de helft van de vroegere inwoners is teruggekeerd. Ook worden er weer diensten gehouden, waarvan sommige in het Aramees.

Pim Lans

Erediensten

(Alle diensten beginnen om 10.15 uur, tenzij anders aangegeven.)

Predikantsvacature

In het menu vindt u onder ‘Kerkleven’ de predikantsvacature

 

Visie- en Beleidsplan 2020-2025

Website Bethlehemkerk Anderlecht

Facebookpagina PKB

Bijbeltekst van de dag

Het aardse streven leidt tot de dood, maar het streven waartoe de Geest aanzet leidt tot leven en vrede.
Top
Copyright 2022 Protestantse Kerk Brussel / Privacybeleid