5 april 2019
Gemeentevergadering: plaatselijk reglement
Tijdens de gemeentevergadering in 2018 werd de suggestie gedaan het Plaatselijk Reglement op een aantal punten aan te passen. Hieronder volgen suggesties van de Kerkenraad voor teksten met betrekking tot het Heilig Avondmaal en de Doop. Het is de bedoeling deze teksten te bespreken en eventueel aan te nemen tijdens de Gemeentevergadering op 5 mei a.s. De schuingedrukte teksten zijn nieuw. Omdat het Plaatselijk Reglement nog geen tekst bevat over het Avondmaal, is die gehele tekst nieuw.
Agendapunt 10: Toevoeging aan Plaatselijk Reglement
over het houden van het Heilig Avondmaal in de PKB
- Het Avondmaal wordt ingeluid met een diaconale collecte; symbool voor het aandragen van gaven vanuit de gemeente, om samen te delen bij de maaltijd en om verder te delen.
- We vieren het Avondmaal 9 maal per jaar, plus op Witte Donderdag en dan samen met de gemeenteleden van de Bethlehemkerk in Anderlecht en van de WT-S kerk in Vilvoorde
- Naar buiten toe laten we weten dat kinderen vanaf 12 jaar toegang hebben tot het Avondmaal, onder de vermelding dat deze leeftijdsgrens aangehouden wordt omdat kinderen in de PKB dan van de Kindernevendienst overgaan naar de Jeugdkerk.
- Jongere kinderen die vaak meekomen met hun ouders en geworteld zijn in onze gemeente mogen onder de verantwoordelijkheid van hun ouders meedoen aan het Avondmaal, ervan uitgaande dat zij besef hebben van de betekenis van het Avondmaal.
- Bij het Avondmaal zijn minstens één predikant en een ambtsdrager de bedienaars. De ambtsdrager staat voor de diaconale taak om het Avondmaal in goede banen te leiden. Daarnaast worden andere ambtsdragers uitgenodigd en kunnen ervaren en betrokken gemeenteleden helpen bij de bediening.
- Tweemaal per jaar wordt een speciaal Kinderavondmaal georganiseerd, gericht op kinderen jonger dan 12 jaar. Er wordt dan in de dienst in eenvoudige bewoordingen uitgelegd wat er gebeurt.
Agendapunt 11: De doop
Artikel 3
De leden van de gemeente worden onderscheiden naar:
- belijdende leden
- doopleden, dat wil zeggen leden die het Sacrament van de Heilige Doop hebben ontvangen;
- belangstellenden, d.w.z. personen die aan de eredienst of aan andere kerkelijke activiteiten deelnemen of erbij betrokken zijn, zonder als belijdend lid of dooplid geregistreerd te zijn.
Artikel 4 (nieuw)
Ouders kunnen bij de Kerkenraad het verzoek indienen om
hun kind te laten dopen. Eén van de ouders dient daarvoor
dooplid of belijdend lid van de kerk te zijn. Voorafgaand aan
de doop van een kind heeft een predikant daarover enige
voorbereidende gesprekken, indien mogelijk met beide ouders.
Artikel 5
Belijdende leden zijn zij die openbare geloofsbelijdenis hebben
afgelegd.
Artikel 6
Wie als kind niet gedoopt is, kan na het volgen van voorbereidende
catechese geloofsbelijdenis afleggen, gedoopt worden
en als belijdend lid worden aangenomen.
(Dit was: “ Wie nog niet gedoopt werd zal na afgelegde geloofsbelijdenis
gedoopt worden en vervolgens als belijdend lid worden aangenomen.”)
Artikel 7
Wie reeds dooplid is van een christelijke kerk kan door het indienen van een doopbewijs, en goedkeuring daarvan door de kerkenraad, als dooplid worden ingeschreven.
Wie reeds belijdend lid is van een christelijke kerk waarmee de Verenigde Protestantse Kerk in België verwant is, kan door het indienen van een attestatie, bewijs van lidmaatschap, of een ander bewijs en goedkeuring daarvan door de kerkenraad, als belijdend lid worden ingeschreven.
In geval van twijfel over een verwantschap wordt de aanvraag door de kerkenraad beoordeeld