17 september 2018

ProJOP vakantiekamp in Hongarije

In het Noordoosten van Hongarije, vlak bij de grens met Slowakije en ook niet al te ver van Oekraïne, heeft Márta Németh, een goede vriendin van ons, jaren geleden een leefgemeenschap opgericht voor mensen met een visuele handicap. Er waren destijds onvoldoende mogelijkheden voor deze mensen om in Hongarije een zelfstandig bestaan op te bouwen, om in een natuurlijke omgeving te leren voor elkaar en voor zichzelf te zorgen. Márta zag het als haar roeping om zelf, samen met een aantal visueel gehandicapte mensen, een project op te starten dat als voorbeeld voor anderen zou kunnen dienen.

Destijds, van 1995 tot 2001, was ik predikant voor visueel gehandicapte mensen in Hongarije, en ik heb het voorrecht gehad af en toe met haar te mogen samenwerken. Márta zelf is een overtuigd en actief lid van de Hervormde Kerk in Hongarije, maar Stichting de Korenbloem die door haar is opgericht, heeft formeel geen band met enige kerk in Hongarije.
Bewoners worden niet geselecteerd op hun godsdienstige overtuiging.

In de vele jaren sinds ons vertrek uit Hongarije is de gemeenschap van de Korenbloem sterk gegroeid. Er zijn gebouwen bijgekomen, nieuwe woningen, gastenverblijven, aangepaste sportaccommodaties enz. Ook is de groep bewoners en medewerkers uitgebreid met andere doelgroepen, mensen met andere fysieke en mentale beperkingen: een grote, bonte verzameling van mensen die hier een plek gevonden hebben om een zelfstandig en volwaardig leven op te bouwen. Basisovertuiging is, dat ieder mens iets bij kan dragen aan de gemeenschap.

In deze inspirerende omgeving heb ik met een aantal jongeren van ProJOP en een hervormde jeugdclub uit de stad Cegléd in de eerste helft van augustus een week mogen doorbrengen. In die week hebben we allerlei toffe dingen gedaan. We hebben gekanood op en gezwommen in de Bodrog-rivier, een oude bibliotheek bezocht, een kasteelruïne beklommen, Tokaj-wijnen geproefd in een wijnkelder en noem maar op.

Maar daarnaast hebben we onder leiding van Márta Németh nagedacht over hoe het is om met handicaps te leven, hoe je zinvol aanwezig kunt zijn in een omgeving waar mensen met handicaps wonen en werken. Daarbij bleek al snel dat alle mensen op hulp van anderen zijn aangewezen, en dat alle mensen in staat zijn anderen hulp te verlenen.
Zelf heb ik de motivatie opgedaan om verder te willen op deze ingeslagen weg: om ook in de toekomst dit aanbod te gaan doen aan jongeren van de VPKB, om zo iets door te geven wat fundamenteel bij de kerk van Jezus Christus hoort.

ds. Douwe Boelens

Erediensten

(Alle diensten beginnen om 10.15 uur, tenzij anders aangegeven.)

Visie- en Beleidsplan 2020-2025

Website Bethlehemkerk Anderlecht

Facebookpagina PKB

Top
Copyright 2020 Protestantse Kerk Brussel / Privacybeleid