5 oktober 2010

Overvliegen 2010

Rond je twaalfde levensjaar verandert er veel: je bent geen klein kind meer, je gaat naar het middelbaar, je begint je vanalles af te vragen, je wil ook je mening laten horen en uitwisselen met leeftijdsgenoten. In de kerk laat je dan de kindernevendienst achter je en “vlieg” je “over” naar de jeugdkerk. In onze kerk markeren we die overgang door er in de kerkdienst aandacht aan te besteden. De jeugdouderling spreekt de “overvliegers” toe. Ze krijgen een bijbel of een mooi boek over de bijbel overhandigd van de kindernevendienst als afscheidscadeau. De gemeente zingt hun toe in een lied. En dan gaan ze mee met de andere jongeren naar hun eigen ruimte voor hun eerste jeugdkerkviering.

Hier volgt het woordje van de jeugdouderling. Op de foto’s zie je dat dit best een speciaal moment was, zowel voor de “overvliegers” zelf als voor afscheidnemende kindernevendienst-“juf” Ingrid (en haar team) en ook voor Gerco van de jeugdkerk die samen met zijn team natuurlijk blij is met vier levendige meiden erbij!

Emma, Lea, Alexia, Zina: vier dames met allevier prachtige namen! Dit moment is voor jullie.
Graag wil ik Ingrid naar voren vragen namens de Kindernevendienst en Gerco namens de jeugdkerk. En graag vraag ik nu aan jullie, overvliegers, om van voren erbij te komen staan.

Zo, hier zie je meteen uitgebeeld wat er vandaag gaat gebeuren. Jullie vliegen over van de kindernevendienst naar de jeugdkerk. Dat betekent dat je vanaf vandaag niet meer met de kinderen mee naar beneden gaat, maar met de jongeren. Je hoort bij een nieuwe groep. Jullie hebben een leeftijd bereikt, een nieuwe fase in je leven, dat je daaraan toe bent. Dat je op een andere manier, samen met mensen in diezelfde fase, gaat nadenken over geloof, de bijbel, het leven.

Draai je maar eens naar Ingrid. Achter haar (in gedachten) staat een heel team van mensen die met jullie op weg zijn gegaan. Zij hebben jullie geïntroduceerd in de verhalen van God en Jezus met mensen, zondag na zondag. Dat was fijn, dat was leuk. Dat is vertrouwd. Een beetje een afscheid vandaag… Dag Ingrid, dag Kindernevendienst…

En draai je nu maar eens naar Gerco. Nu moet je al een beetje omhoog kijken hè! Om Gerco heen staat ook een team van mensen, die vanaf nu met jullie meegaan. Je bent welkom, ze ontvangen jullie met open armen! Hallo Gerco, hallo Jeugdkerk!

Dat is ook leuk, maar je kent het nog niet. Jullie hebben er zin in, heb ik begrepen, in dat nieuwe, dat andere. Zoals je misschien ook zin hebt om groter te worden, de kindertijd meer achter je te laten, zelf van alles te ontdekken. Dat is leuk. Maar dat zal soms ook een beetje verwarrend worden. Je krijgt vragen, sommige dingen gaan niet meer vanzelfsprekend zijn. Daarom willen we bij dit moment stilstaan om jullie een hart onder de riem te steken.

Allereerst met een cadeau. Jullie weten al wat het is: een bijbel, of een boek over de bijbel. De bijbel is een reisboek, een boek voor onderweg, een boek over mensen onderweg, ook op zoek, ook nieuwsgierig net als jullie. Die mensen gingen op weg uit wat ze kenden omdat God hun nieuwe dingen wilde laten zien. Je kunt je dus heel erg herkennen in dit boek, in de verhalen, en daar kracht uit opdoen, – ook voor als alles soms wat minder leuk wordt…, en plezier om te zien hoe mooi toch ook die nieuwe weg is.

En vervolgens willen we jullie toezingen met een lied, jaja! Dat lied zingen we samen als kerk jullie toe, allemaal mensen op die weg. Mensen die klaarstaan om je op te vangen als je zou struikelen. Dat zullen ze doen, dat hebben ze beloofd toen jullie gedoopt werden, dat beloven we gewoon door hier in deze kerk te komen, dat we er voor elkaar zijn.

Vandaag vliegen jullie over, een beetje vanuit het ene nest van de kindernevendienst naar een groter nest van de jeugdkerk. Dat is een mooie beeld hè. Over dat vliegen, dat op weg gaan gaat dit lied. Laat je maar toezingen en geniet er maar van. En ook na vandaag mag je ook gebruik maken van al deze steun. Jullie horen bij al deze mensen, we laten je niet vallen, we vliegen samen en gaan samen op reis!

Lied: Wij gaan op reis langs de weg van verlangen

Refrein:
Wij gaan op reis langs de weg van verlangen,
Ga met met ons mee langs de beelden van hoop.
Wij gaan op reis langs de weg van verlangen,
Ga met ons mee langs de beelden van hoop.

Ga maar op weg in het licht van de morgen,
De weg is lang en het pad onbekend.
Er is nog veel van de toekomst verborgen,
Maar blijf niet wachten, gebruik je talent!
Refr.

Zoals de adelaar vliegt met zijn jongen,
Zijn vleugels onder ze spreidt op hun vlucht
Is Gods bescherming om jou op te vangen
Als je soms onverwacht valt uit de lucht.
Refr.

Vlieg nu maar uit, dat moet toch eens gebeuren,
vertrouw op God, die de reis met je gaat.
Kies je een weg die je eens zult betreuren,
keer dan maar om, het is echt nooit te laat.
Refr.

Erediensten

(Alle diensten beginnen om 10.15 uur, tenzij anders aangegeven.)

Visie- en Beleidsplan 2020-2025

Website Bethlehemkerk Anderlecht

Facebookpagina PKB

Top
Copyright 2020 Protestantse Kerk Brussel / Privacybeleid