19 april 2016

Papa, mama, waar was God?

“Papa, mama, waar was God toen de bommen ontploften?”

De afgelopen weken zullen bij ons allen in het geheugen gegrift staan. Brussel werd getroffen door twee gruwelijke aanslagen.

De EU en Turkije ‘dammen’ de vluchtelingen-‘crisis’ in met een akkoord waar mensenrechtenorganisaties zeer kritisch over zijn. Soldaten, tanks en helikopters zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de stad; op onze scholen komen leerlingen die een oorlog zijn ontvlucht. De media berichten met veel details en ook (jonge) kinderen krijgen daar veel van mee. Ze horen over ‘wij’ en ‘zij’. Over ‘Islamisering’. Over geweld en godsdienst.

Dit raakt ook onze kinderen, elk op een eigen manier nemen ze deze ervaringen mee. Hoe gaan zij om met pluriformiteit? Hoe ontwikkelen zij hun eigen godsdienstige identiteit? Welke plaats geven zij hun Christelijke waarden? Hoe gaan wij, als ouders en als kerk, met hun vragen om? En hoe communiceren we, juist nu, over andere religies en levensovertuigingen?

Het team van de kindernevendienst probeert altijd in te gaan op de vragen die de kinderen stellen in de dienst. Soms biedt de liturgie of Bijbellezing een handvat, andere keren zoeken we een passend lied. Het leeftijdsverschil van de kinderen kan een diepgaand vraaggesprek soms bemoeilijken.

Toch merken wij dat de kinderen vragen hebben en zoeken naar hun eigen weg om hun Christelijke identiteit vorm geven. Jezus leert ons om God èn elkaar lief te hebben, maar hoe doe je dat precies?

Wanneer daar behoefte aan is onder  ouders of kinderen, denken wij graag samen na hoe deze belangrijke vragen, behoeften en emoties een plek te geven. We horen graag van u!

Erediensten

(Alle diensten beginnen om 10.15 uur, tenzij anders aangegeven.)

Agenda

18 oktober 2020 – Kerkkriebels

Website van de Bethlehemkerk in Anderlecht