26 februari 2019

Kruistochten in jeans

Ooit was het boek “Kruistocht in spijkerbroek” erg populair onder kinderen en tieners. Ik vermoed dat het ook bij veel leden van onze kerk in de boekenkast gestaan heeft en misschien ook nu nog staat als een herinnering aan de tijd van de kinderboeken.

Thea Beckman schreef het boek in 1973 en ze kreeg er o.a. een Gouden Griffel voor. In 2006 verscheen er ook nog een film van, maar ‘the real thing’ bleef natuurlijk het boek.
Wat het boek zo populair maakte, was waarschijnlijk dat er heel wat avonturen in beschreven stonden en dat de jongeren in het boek zich organiseerden in een wereld waar de volwassenen het niet meer voor het zeggen hadden. De jongeren in het boek gingen hun eigen gang.

Het speelt zich af in de dertiende eeuw in Europa. Een grote stoet van kinderen trekt van stad tot stad met de bedoeling om Jeruzalem te bevrijden van de Saracenen. Vanuit de landen die we nu Duitsland noemen, zijn ze, dwars door de Alpen, op weg naar Genua om daar de Middellandse Zee over te steken naar Jeruzalem.
Uiteindelijk blijkt trouwens dat ze gemanipuleerd worden door kwaadwillende lieden. Eigenlijk loopt die hele kinderkruistocht in een val, namelijk dat de kinderen als slaven verhandeld zullen worden. Gelukkig is er een hoofdpersoon die vanuit de twintigste eeuw in het verhaal terechtgekomen is. Hij kan als jongen uit een andere tijd ingrijpen en ervoor zorgen dat de kinderen uit de handen van de slavenhandelaars blijven.

Door de straten van Brussel en andere steden trekt tegenwoordig op donderdagen ook een kruistocht van jonge mensen in jeans. Deze jonge mensen hebben zich spontaan georganiseerd om hun mening te uiten over de globale opwarming van het klimaat en over de laksheid van de wereldleiders om tot echte oplossingen te komen. De aanleiding voor hun demonstraties is reëel, en hun motivatie om mee te doen komt voort uit verantwoordelijkheid.
Vooral meisjes lijken het voortouw te hebben genomen.
Hun kruistocht heet “Klimaatmars voor een betere toekomst”.

Het zijn soms koude en natte donderdagen waarop deze klimaatmarsen gehouden worden, maar dat houdt de jongelui niet tegen om mee te doen; ze weten dat er snelle besluiten genomen moeten worden om de globale opwarming van de aarde af te remmen of tot stilstand te brengen.

Onderwijzers en ouders weten niet goed wat ze met deze massale klimaatmarsen moeten beginnen. Er is wel zoiets als leerplicht, maar tegelijkertijd weten ze dat deze jongeren met recht opkomen voor hun eigen belangen en voor de belangen van allen die met de globale opwarming van de aarde te maken zullen krijgen. Een aantal van hen heeft zich bij de jongeren aangesloten.

Het is goed dat deze ‘brossers’ of ‘klimaatspijbelaars’ het woord hebben genomen om de regeringen op hun verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis te wijzen.
Ze laten zich het woord niet meer ontnemen, omdat het verdere uitblijven van ingrijpende veranderingen rond energiebeleid en consumptie onomkeerbare consequenties zou kunnen hebben.
Laat hun stem ook gehoord worden in onze kerk, als plaats waar zorgen en hoop, angsten en moed gedeeld worden.

In de inkomhal is een plaats ingericht waar allen een bijdrage kunnen leveren aan het gesprek over het klimaat. Iedere bijdrage aan dat gesprek is welkom.

ds. Douwe Boelens

Dagtekst

Erediensten

(Alle diensten beginnen om 10.15 uur, tenzij anders aangegeven.)

Agenda

Website van de Bethlehemkerk in Anderlecht

30 mei 2019 – ProFest in Gent