30 november 2018

De betekenis van het feest van Kerst

Kerst is iets dat je viert. Samen met anderen. In de praktijk vier je dat vaak met je directe familie, soms in de vriendenkring. Vaak is de kerkgang een onderdeel van de gezelligheid, vaak ook niet (meer) als je naar de hedendaagse samenleving kijkt. Tegelijkertijd voelen veel mensen wel een onbestemde spanning tussen wat je van oudsher meegekregen hebt over het Kerstfeest, en de huidige praktijk vangecommercialiseerde gezelligheid.

Ik kan het niemand verwijten. De wereld is immers koud, het leven is hard, de mensen onverschillig? Vluchten mag. Met Kerst gunnen we onszelf soms een reflectie op de werkelijkheid, een besef van dat het eigenlijk anders zou moeten. Tijdelijk schuilen kun je in een ontroerende film. Bijvoorbeeld die over een moderne ´Scrooge´, de vrek die alles heeft, maar doodongelukkig is, de tragische eenzame figuur van Charles Dickens. Dat gevoel van ontroering doet iets in ons resoneren. We herkennen de verleidingen en we zien de valkuilen. We nemen ons voor om het zelf anders te doen. Maar eerlijk is eerlijk, dat tijdelijke Kerstgevoel verandert ten diepste niets aan de werkelijkheid.

Het besef van een veilige weinigzeggende Kerst, werd bij mij hard onderuitgehaald toen ik deze afbeelding zag. Het is een schilderij van Hans Versteeg uit 2017 (www.hansaversteeg.com) dat een hedendaagse madonna afbeeldt. Hij geeft zijn schilderij een dubbele naam: Madonna del Mare Nostrum, (Madonna van de Middellandse zee)/Mantel der liefde.

We zien een Christuskind dat, gered uit de zee, beschermd wordt met het bekende crisisfolie van aluminium. Het schilderij is vooral een commentaar op de wereld van vandaag. Prachtig is de sereniteit die van de beide figuren uitgaat. Opeens krijgt het verhaal van Kerst zijn betekenis in het hier en nu! Dit bijna iconische beeld laat zien wat er met mensen gebeurt tijdens ‘onze wacht’ op aarde. Het belangrijkste is dat we beseffen dat niet wij dit kind redden, maar dat dit kind ons redt. Het redt ons namelijk van de betekenisloosheid van Kerst en van het christelijk geloof, en het redt ons uit de zinloosheid van ons bestaan. Dit Christuskind belichaamt de hoop die ons gegeven wordt op een wereld waar ieder mens, van jong tot oud gezien, gered, en rechtgedaan wordt, en ookgenezen kan.

Het ´Troost, troost mijn volk´ van Jesaja (40:1) maakt deze Jezusgestalte in zijn aluminium mantel der liefde, tot waarheid.

ds. Anne Kooi

Dagtekst

Erediensten

(Alle diensten beginnen om 10.15 uur, tenzij anders aangegeven.)

Website van de Bethlehemkerk in Anderlecht

18 augustus 2019 – Geuzenfeest in Korsele