Schrijfmarathon voor Amnesty International

9 december 2018, 12 uur

Blijkbaar kunnen de machthebbers de miljoenen doelgerichte schrijfacties uit alle hoeken van de wereld niet zomaar naast zich neerleggen. De cijfers van 2017 liegen er niet om: zeven van de tien mensen voor wie we toen schreven, kennen vandaag een beter leven en meer respect voor hun mensenrechten of kwamen vrij.

Bijna 875.000 mensen schreven tijdens Schrijfmarathon 2017 voor de vrijlating van Amnesty Turkije-voorzitter Taner Kiliç en ‘de Istanbul 10’.

In augustus kwam er goed nieuws: na 432 dagen in de gevangenis werd Taner Kılıç vrijgelaten! “Ik wil iedereen bedanken voor de solidariteit die ze me getoond hebben. De gedachte dat mensen over de wereld, van Benin tot Noorwegen, onder de hete zon en in de vrieskou, mij steunden, beurde mij op in de gevangenis.” Taner kon zijn vrouw en dochters weer in zijn armen sluiten. Maar hij en ‘de Istanbul 10’ worden nog steeds, zonder enig bewijs, aangeklaagd voor ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.

Woorden van hoop en troost

Tijdens de Schrijfmarathon schrijven we naar mensen om ze hoop en troost te geven, mensen die ten onrechte gevangen zitten in krappe overvolle cellen, worden gemarteld of gediscrimineerd. En we schrijven naar de autoriteiten die hier verantwoordelijk voor zijn, om hen te laten weten dat mensen overal ter wereld over hun schouder meekijken als zij de mensenrechten aan hun laars lappen. In de brieven vragen we de autoriteiten om vrijlating, een betere behandeling en om gerechtigheid.

Dit jaar komen we wereldwijd in actie voor vrouwelijke mensenrechtenverdedigers. Op zondag 9 december willen ook wij deelnemen aan de wereldwijde schrijfmarathon, na de kerkdienst, in de consistoriekamer.

Foto’s en informatie zullen wij uithangen in de hal. Schrijfmateriaal zal aanwezig zijn. Dus iedereen is welkom om te komen schrijven voor de persoon van zijn/haar keuze.

Dag van de Mensenrechten

Uit de negen voorgestelde vrouwen kozen wij er al vier:

Mariëlle Franco uit Brazilië. Mariëlle kwam op voor de rechten van minderheden. Ze werd in maart 2018 vermoord. Haar familie wacht nog op gerechtigheid.

Atena Daemi uit Iran. Atena komt op tegen de doodstraf. Ze liet zich er kritisch over uit op Facebook en Twitter. Ze kreeg hiervoor 7 jaar gevangenisstraf.

Nawal Ben Aissa uit Marokko. Nawal komt op voor de rechten van de Rif-bewoners. Ze werd veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf.

Géraldine Chacón uit Venezuela. Geraldine komt op voor jongeren uit arme gebieden. Ze kan op elk moment opnieuw worden opgepakt.

Doe mee! We willen een traditie in onze kerk weer oppakken. In 2015 schreven we mee voor de vrijlating van Albert Wostok (USA), die 44 jaar onschuldig opgesloten zat. Hij kwam vrij als gevolg van de wereldwijde schrijfactie. Als dank bezocht hij ons land en onze kerk.

Doe mee op zondag 9 december na de dienst!

Dagtekst

Erediensten

(Alle diensten beginnen om 10.15 uur, tenzij anders aangegeven.)

Website van de Bethlehemkerk in Anderlecht

18 augustus 2019 – Geuzenfeest in Korsele