Bezoek aan de Dossin-kazerne in Mechelen

23 september 2019, 10 uur

Het Oecumenisch Forum en het Davidsfonds Overijse nodigen u uit voor een geleid bezoek aan de Dossinkazerne in Mechelen op maandag 23 september e.k.
Deze kazerne werd in 1756 gebouwd in opdracht van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk in de stijl van het Weens classicisme. Naast de militaire rol staat de kazerne bij ons bekend als “Sammellager” in de Tweede Wereldoorlog, verzamelkamp voor joden en zigeuners. Van hieruit werden 25.482 joden en 352 zigeuners verzameld en weggevoerd naar o.a. Auschwitz-Birkenau.
In de jaren 1980 besloot Mechelen het ondertussen verkommerde gebouw in te richten als appartementencomplex ‘Hof van Habsburg’. Een deel van het gebouw werd in 1996 museum. Er kwam ook een nieuwbouw, naar een ontwerp van Bob Van Reeth met de nieuwe permanente collectie. In de kazernevleugel werd in 2012 een herdenkingsruimte ingericht.
In tijden van wereldwijde radicalisering willen we even stilstaan bij de effecten van gelijkaardige mechanismen vóór en tijdens W.O. II. We horen er ook heroïsche verhalen, over moedige mensen die tegenactie ondernamen. Na dit geleid bezoek van ongeveer twee uur is er de mogelijkheid om, op eigen initiatief, in de stad iets te verbruiken en een bezoek te brengen aan het centrum van Mechelen.

Samenkomst en vertrek aan het Justus Lipsiusplein in Overijse om 10 uur met eigen wagen (meerijden kan).
Deelnamekosten pp. 12 € voor het geleid bezoek aan Dossin. Graag voor 1 september inschrijven bij Roger (roger.ghysens@telenet.be), Anne (anne.kooi@skynet.be), Romy (tel. 02.687.39.04) of Gerard (tel. 02.687.56.65) met vermelding zelf rijden of ev. meerijden, alleen Dossin-bezoek of ook bezoek aan Mechelen.
Iedereen is van harte welkom.

Agenda

Website van de Bethlehemkerk in Anderlecht

Jubileum “50-25” uitgesteld naar 2021