3 mei 2017

Samenkomst jongeren uit Servië en Kroatië

Conferentie van Europese kerken

Jongeren uit Servië en Kroatië zeggen ‘we hebben er genoeg van’

In Brussel staat een huis vlak bij het Schumanplein, vlak bij de Europese Instellingen, het “Oecumenisch Centrum”.

Daar heeft de Conferentie van Europese Kerken (KEK/CEC) nu haar hoofdkwartier (Jozef II straat 174). Daar werkten ds. Marc Lenders, toen nog als directeur van toen de Commissie van Kerken bij de Europese Gemeenschap (opgegaan in CEC), Rob van Drimmelen voor Ontwikkelingsvragen, ds. Guy Liagre drie jaar als Algemeen Secretaris van CEC in Genève en die de verhuis naar Brussel heeft meegemaakt. Ondergetekende vertegenwoordigde er de VPKB gedurende 25 jaar en Jaap Houtman was er een enorme stimulans vanuit zijn werk bij de Commissie.

Op de Ambiorixsquare vlakbij, is er de ‘Quakers Council for European Affairs’ waarmee het Oecumenisch Centrum nauw samenwerkt. De Quakers organiseerden, samen met de ‘Human Rights’- groep van de CEC, een boeiend contact tussen Servische en Kroatische jongeren en de EU. Uit het persbericht van CEC:

In de goede week van 10-14 april bezochten jongeren van de Servische minderheid in Kroatië en jongeren van de Kroatische minderheid in Servië de Europese Instellingen. De jongeren zeiden dat ze heel goed met elkaar konden opschieten, maar dat het probleem bij de politieke overheid van hun resp. landen ligt.

Hun boodschap is: ‘we hebben er genoeg van, van de politieke strubbelingen tussen onze beide landen’. Ze legden de vertegenwoordigers in de Europese Commissie uit dat als er een probleem is tussen beide landen het altijd de mensen zijn, zoals zij, die lijden en niet de politici. Onze grootste problemen zijn jeugdwerkloosheid, discriminatie op basis van etniciteit en aansporingen tot religieuze en etnische haat, vooral gedurende verkiezingscampagnes. Dit zeiden ze ook tegen de Servische en Kroatische Vertegenwoordiging bij de EU, met de nadruk op het feit dat beide minderheden door hun resp. regeringen in de steek worden gelaten en gebruikt worden in politieke argumenten tussen de beide landen.

De jongeren hadden ook contact met het bureau van Noord Ierland bij de EU om te luisteren naar het Verzoeningsproces daar tussen de twee bevolkingsgroepen, met de RK hulpbisschop van Mechelen-Brussel Jean Kockerols over het samenleven van Vlamingen en Walen in België, het EU bureau voor mensenrechten en de EU verantwoordelijken voor de promotie van democratie in de oostelijke en zuidelijke lidstaten (dus hun landen), en met de Commissie van Kerken voor Migratie in het Oecumenische Centrum, een hot topic voor hen.

Tot slot hebben de Servische en de Kroatische jongeren in deze week samen een “vastenmaaltijd” gekookt vanuit hun tradities.

Antoinette Panhuis

Erediensten

(Alle diensten beginnen om 10.15 uur, tenzij anders aangegeven.)

Agenda

18 oktober 2020 – Kerkkriebels

Website van de Bethlehemkerk in Anderlecht